A nagyothallás

Azokat az embereket soroljuk a nagyothalló kategóriába, akiknek a halláskárosodásuk mértéke mindkét fülön 30-90 dB értékek között helyezkedik el. Ezeknek a betegeknek nagy segítséget jelenthet egy hallókészülék beszerzése, mivel ennek segítségével nagyjából – a halláskárosodás mértékét tekintve – megértik a hangzó beszédet. Ezenkívül érdemes azt is tudni, hogy ők maguk is képesek értelmes beszédre. Persze előfordulhat, hogy a hangjukon és kiejtésükön érezhetőek a halláskárosodás jelei: kicsit nehezebb velük a kommunikáció. Nem használják a jelnyelvet, mert megértik a hangokat, így sokszor van, hogy magát a jelnyelvet nem is ismerik.

Nagyon türelmeseknek kell lennünk ezekkel a betegekkel, mivel hajlamosak az elszigetelődésre, mivel kellemetlenül érinti őket a kommunikáció megnehezülése, a gyenge beszédkészség. Ugyanakkor egy siket közösségbe sem tudnak maximálisan beillszkedni, hiszen a többség nem ismeri a jelnyelvet. A jól jelelő és érthetően beszélő nagyothallók ezzel szemben szabadon dönthetnek, hogy melyik közösség tagjai lesznek. Vannak olyan nagyothallók is, akik tudatosan vállalják a „híd”, az összekötő szerepét a két közösség között.

Ahogyan már említettük: a nagyothallás a beszéden is érződik, így a szakértők egy ilyen ember beszéde alapján azt is meg tudják állapítani, hogy milyen mértékű a halláskárosodás.A gyerekek nyelvi készségei gyakran rosszabbak, mint ahogy azt koruk alapján várni lehet, ezért fejlesztésre szorulnak.

Napjainkban a 65-70 évesek negyede, a 70 év felettiek 35-40%-a szenved ettől a betegségtől. Sajnos legtöbbjük szégyelli ezt az állapotot, így orvoshoz sem fordul, ennek következtében állapota tovább romlik és a hallás romlásával egyre zárkózottabbá válik.

A halláskárosodás fő típusai a vezetéses és az idegi eredetű nagyothallás. Okai lehetnek örökletes, veleszületett rendellenességek éppúgy, mint szerzett betegségek (gyulladás, zajártalom).

A vezetéses és az idegi típusú nagyothallás műtéttel is javítható, és a hagyományos hallókészülékekeken kívül léteznek még más eszközök is. Ezeket egyenesen a belső fülbe ültetik.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!