A fül felépítése

Fülünk nemcsak a jó hallásért, hanem az egenysúlyozásért is felel, így igen fontos szerepet játszik az életünkben. Szerkezete három részre tagolódik: fülünk a külső, a középső és a belső fülből épül fel.

A külső fül
A külső fül további két részre tagolódik: a hanghullámok összegyűjtéséért felelős fülkagylóra, mely többszörösen görbült, jellegzetes redőket alkotó formát alkot és a külső hallójáratra, melyet a dobhártya határol el a középfültől. Ennek a hallójáratnak a külső része ugyan még porcos, viszont a belsejét már csontok alkotják. A csontos hallójárat a koponyaalap sziklacsontjába hatol be. A hallójárat felel azért, hogy a fülkagyló által felfogott hanghullámok eljussanak a dobhártyáig, valamint ez a rész az, melynek különleges faggyúmirigyei a fülzsírt termelik.

A középfül
A középfül a dobhártyával kezdődik és magában foglalja a koponyalap csontjában elhelyezkedő dobüreget, mely tartalmazza a három hallócsontot: a kalapácsot, a kengyelt és az üllőt. Illetve itt található még a fülkürt is, melynek feladata, hogy a dobüreg légnyomását a dobhártyán kívül levőhöz igazítsa, mivel csak így jöhet létre a tökéletes hallás.

A belső fül
A belső fülben található a hallás és az egyensúlyozás érzéksejt-rendszere. A belső fül a sziklacsont mélyén, a csontos labirintusban helyezkedik el. Ez a labirintus egy előcsarnokból, egy csontos csigából és a három félkörös ívjáratből áll. A csontos labirintusban egyfajta folyadék található, mely kapcsolatban áll az agyvízzel. A folyadék a kis hallócsontocskák által felfogott rezgéseket továbbítják, a csiga pedig képes dekódolni, elektromos jelekké alakítani azokat, melyek így már gond nélkül továbbíthatóak az agyba.
Világossá vált tehát, hogy a fülben rengeteg szervecske összehangolt működésére van szükség ahhoz, hogy létrejöjjön a hallás. Ha ezek közül a szervek közül csak egy is megsérül vagy nem működik megfelelően, akkor bizony kialakulnak a fül betegségei. A főbb betegségeket a következő cikkben mutatjuk be.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!