A hallásvesztés leggyakoribb okai

Ma már a hallókészülékek egyre közismertebbé válnak, hiszen egyre több olyan ember van, aki valamilyen okból halláskárosodásban szenved. A hallókészülékek használata tehát teljesen elterjedt és ma már olyan picik, hogy szinte észre sem lehet venni. Sőt egyáltlaán nem kell megijedni tőlük, hiszen ma már mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy veszít a hallásából és hallókészülékekre lesz szüksége. De nézzük is meg, hogy melyek lehetnek a leggyakoribb okai annak, ha valakinek sérül a hallása és utána hallókészülékkel kell majd élnie?

A gyerekeknél

A gyerekeken is gyakran látunk ma már hallókészülékeket, hiszen z ő esetükben is előfordul, hogy olyan módon sérül a hallásuk, hogy szükségessé válik ennek viselése. A csecsemők is születhetnek halláskárosodással, náluk is találkozhatunk hallókészülékkel. A gyerekeknél leginkább valamilyen genetikai gond okozza a hallásvesztést, például a bor-szindróma vagy a charge szindróma, esetleg a veleszületett cytomegalovirus, ami a leggyakoribb oka a hallásvesztésnek és majdnem olyan komoly gondokat tud okozni, mint a rubeola. A gyerekeknél szükség lehet a hallókészülékre a Goldenhar szindróma, a Treacher Collins szindróma és az Usher szindróma esetében is.

A halláskárosodás genetikai oka

Nagyon sok esetben a hallókészülés viselésének szükségességét egy genetikai ok eredményezi – vannak olyan halláskárosult szülők, akiknek a gyereke is siketen születhet.

Usher szindróma okozhat egy személyt, aki süket és / vagy okozhat látásvesztés is.

Gyógyszer által kiváltott okai halláskárosodás

Bizonyos gyógyszerek hosszantartó használata is vezethet a hallókészülék használatának szükségességéhez. Éppen ezért nagyon fontos képben lenni azzal, hogy milyen gyógyszernek milyen mellékhatása lehet.

A felnőtteknél és a tinédzsereknél jelentkező hallásvesztés:

Meniere-kór, zaj, Otosclerosis, Presbycusis

Ahogy öregszünk, egyre jobban ki vagyunk téve a halláskárosodásnak, egyre nagyobb az esély arra, hogy  hallókészülékre lesz szükségünk.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!