A hallókészülékekről őszintén

Mint minden a világon, a hallókészülékek sem tökéletesek, így nem várhatunk tőlük csodát. Igen fejlettek, így nagymértékben képesek javítani a hallást, de azzal számolnunk kell, hogy nem képesek arra, hogy még a legrejtettebb hangot is meghalljuk. A hallókészülékek javítják a hallást, de nem teszik tökéletessé, ezért fontos, hogy mielőtt egy beteg hozzájut a hallókészülékéhez, tudatában legyen annak, hogy készüléke mire képes.A hallókészülék minden hangot felerősít, nem csak azokat, amelyeket hallani szeretnénk.

Korlátok

Amikor egy hang forrása tőlünk nagyon távol van (egy színpadon), akkor nem biztos, hogy tökéletesen fogjuk hallani az ott történő eseményeket, mivel egyrészt a hallókészülékek hatása csak egy bizonyos távolságra terjed ki, másrészt a környezet zajai igen nagymértékben ronthatják a hangminőséget. A készülék csak a hangot erősítésére és nem a javításukra képes. A hallókészülék csak egy gép, mely segít abban, hogy a páciens jobb hallésélményhez jusson, de nem többszörözheti meg ezt az élményt.

Kockázatok

Sokszor találkozunk olyan betegekkel, akik végül nem viselik a készüléket, mert egyrészt zavarja őket, hogy a hallókészüléket mások is láthatják, még annak ellenére is, hogy egyre kisebbeket gyártanak, másrészt a megnövekedett zajszint is zavarja őket, hiszen a készülék nem tudja szelektálni a különböző hangokat, hanem mindent felerősít. Szintén problémát okoz, hogy sok esetben az illeszték vagy maga a készülék kényelmetlen, de nemcsak a viselésével vannak gondok, hanem azzal is, hogy a hallójárat öntisztulása zavart szenved, a fülzsír megreked.

Persze ezek a hátrányok eltörpülnek a számos előny mellett. Sajnos az érintettek gyakran még ma is szégyellik készüléküket, kiközösítéstől tartanak. Pedig milyen jó lenne, ha a hallókészüléket viselő emberek  valóban nem lennének “különlegesebbek”, mint a szemüvegesek.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!